Agenda

Gemaakt op donderdag 04 december 2014 Laatst bijgewerkt op dinsdag 10 juli 2018 Geschreven door Administrator


Agenda Website ELH - 2

   

Nieuw!
In deze agenda staan niet alleen de openingen genoteerd van ons eigen Erfgoedlokaal, maar ook activiteiten en/of evenementen van onze sponsoren en andere historische verenigingen die onze activiteiten ondersteunen.

Voor diegene die graag in de regio wil recreëren zijn er naast het bezoeken van ons Erfgoedlokaal een legio aan mogelijkheden in het Maasland. Kunst en cultuur, evenementen en historische bezienswaardigheden behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is het heerlijk vertoeven in de natuur op een sportieve manier. Heerlijk eten en drinken met eerlijke produkten uit de streek maken het geheel compleet. Er is altijd wel een leuk uitje te vinden in het gebied in en rondom de gemeente Oss.
Door op de onderstaande drie logo's te klikken ziet u de activiteiten die plaatsvinden in de regio.

 

 

 

 

Zijn er activiteiten binnen uw bedrijf en/of vereniging, laat het ons weten en wij zetten uw activiteit op onze agenda!

Traplift sinds 1 juni 2017 is een traplift aanwezig. Onze medewerkers helpen u graag om veilig onze tentoonstelling te bereiken.

Door in de onderstaande agenda-activiteiten met de linkermuisknop op informatieknop te klikken komt u direct op de website van de organisatie die een activiteit op de agenda heeft.

 

 
 

   agenda7

 

Woensdag 25 juli 2018 / 12:00-16:00 uur

Vrijdag 27 juli 2018 / 14:00 - 16:00 uur

Zaterdag 28 juli 2018 / 14:00 - 16:00 uur

Zondag 29 juli 2018 / 10:30 - 16:00 uur

 

Kunstexpositie in Megen ter ere van Broeder Everardus Witte - 150 jaar

Everardus Witte, geboren als Jan Witte (Hoorn, 25 juli 1868 - Megen, 22 december 1950) was broeder in het minderbroedersklooster te Megen. Zijn bijnaam is Het Heilig Bruurke. Jan Witte wilde priester worden en volgde een opleiding daartoe aan het seminarie. Dit bleek te zwaar, waarop hij leerling werd van het gymnasium van de franciscanen te Venray. Ook deze opleiding mislukte. Hij ging werken als bakkersknecht en in 1886 kwam hij in de leer bij kunstschilder Alexander Kläsener. Hij wilde zich echter aan het religieuze leven wijden en daarom trad hij op 8 november 1891 in bij het franciscanenklooster Alverna. Hij ging voortaan door het leven als broeder Everardus. In 1899 werd hij overgeplaatst naar de franciscanen te Megen. Hier werd hij portier en huisschilder. Hij maakte schilderijen voor de kloosterkerk en voor de kerk van het Megense Clarissenklooster Sint-Josephsberg. Korte tijd werkte hij nog als portier in kloosters te Woerden en te Heerlen, maar werd daarna weer naar Megen teruggeplaatst. In 1929 viel hij en werd invalide, waardoor hij nog slechts lichte werkzaamheden kon verrichten. Reeds voordat hij gestorven was, stond hij al bekend als Het Heilig Bruurke en men ging hem beschouwen als de verpersoonlijking van het gebed. Na zijn dood nam de devotie tot het Heilig Bruurke een hoge vlucht. Dagelijks komen er mensen om hun intenties aan het Heilig Bruurke mee te delen, vaak door ze op een briefje te schrijven dat vervolgens in de mouw van Everardus' beeltenis op het grafmonument in de franciscanerkerk wordt gestopt. Ondanks dit alles is Everardus nimmer heilig of zalig verklaard.

 

Ter ere van zijn 150 ste geboortedag is er een kunstexpositie in Gemeenschapshuis ACROPOLIS te Megen.
Broeder Everardusplein 1,
5366BE - Megen

T:0412 - 462565
www.acropolis-megen.nl

 

 

 

 

Tijdens de expositie is de tuin 'Hof van Lof' te bezichtigen, behalve op zondag!

 

 
 

   agenda7

Zondag 5 augustus 2018

Ons Erfgoedlokaal is geopend van 11:00 - 15:00 uur met de tentoonstelling

'Wij in Europa'


Informatie:

Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij links naast Klooster Bethlehem aan het Kerkplein. Geopend iedere eerste zondag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur geopend. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden is mogelijk, alleen op afspraak.


Entree
€ 2,00 per persoon. Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.


In het tweede weekend van september zijn tijdens de Open Monumentendagen, voor iedereen, meer dan duizenden prachtige monumenten in heel Nederland toegankelijk. Het thema dit jaar is ‘In Europa’. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Tot die tijd ben je van harte welkom op Erfgoedlokaal Haren ons dorp waar je in de tentoonstelling ‘Wij in Europa’ een voorproef krijgt op het geen wat komen gaat in september.

Voor heemkundigen is ‘In Europa’ aanvankelijk een moeilijk thema, omdat heemkunde de lokale geschiedenis bestrijkt. Europa ligt dan toch net iets verder weg! Toch heeft het Erfgoedlokaal hier een passend antwoord op gevonden, door lokale zaken in een ruimer perspectief te zien. Het antwoord lag voor de voeten als je je focust op lokale bedrijven, die internationaal zijn doorgebroken in de veetransport, machinebouw, scheepvaart enzovoort. Ook lokale persoonlijkheden die internationaal zijn doorgebroken, krijgen de aandacht. Als we op vakantie gaan voelen wij ons thuis in Europa. We brengen van alles mee naar huis en fotograferen volop. Allemaal herinneringen aan die bijzondere periode dat we even weg zijn geweest van huis en haard. Kortom, er is van alles te zien waarin ‘wij’ als lokalen buiten onze grenzen zijn gegaan op het gebied van religie, arbeid, ambacht, klederdracht enz.

Bent u nieuwsgierig geworden en kunt u niet wachten tot september? Het Erfgoedlokaal nodigt u van harte uit om onze nieuwste tentoonstelling te komen bekijken.

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer